2.4 Ghz ve 5 Ghz WiFi Arasındaki Farklar

Kablosuz yönlendiriciler akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve diğer WiFi bağlantılı cihazlara internet iletmek için radyo frekanslarını kullanır. WiFi internet, 2.4 GHz frekansı ve 5 GHz frekansı olmak üzere iki çeşittir. Her ikisini de aynı hizmetlere ve ihtiyaçlarımıza hitap ettiğinden aynı olarak algılansa da ikisi arasında açık bir fark vardır. 2.4 GHz ve 5 GHz WiFi bantları arasındaki farkı bilmek ev ve iş yerlerinde istikrarlı bir internet bağlantısı için sanıldığından çok daha önemlidir. İşte iki WiFi bandı arasındaki fark.

İkisi arasındaki fark menzil ve hıza bağlıdır. 2.4 GHz daha uzun bir menzile sahiptir, yani 5 GHz WiFi’den çok daha uzağa ulaşır. Ancak uzaktan 2.4 GHz WiFi’ye bağlanabilseniz bile hızı daha yavaş olacaktır. 5 GHz WiFi daha hızlıdır. Ancak daha hızlı olması o kadar uzağa ulaşmayacağı anlamına da gelmektedir. Birçok eski yönlendirici sadece 2.4 GHz’e sahipken, daha yeni yönlendiriciler genellikle her ikisine de sahiptir. Aynı şey cihazlar için de geçerlidir. Eski bilgisayarlarda WiFi frekanslarını değiştirme seçeneği olmayabilir. Ancak yeni akıllı telefonlarda büyük olasılıkla vardır. 5 GHz WiFi’ın tüm avantajlarından yararlanmak için onu destekleyen bir cihaz ve yönlendirici kullanılmalıdır.

Hangi Frekans Kullanılmalı?

2.4 GHz veya 5 GHz seçimi WiFi bağlantınızı en çok nerede ve nasıl kullandığınıza bağlı olarak değişir. Cihazların hangi frekans bandını kullanması gerektiğini belirleyen birkaç faktör vardır. İşte bandın doğru frekansını seçmek için birkaç önemli nokta:

Evinizin Boyutu: Daha geniş bir alan, daha geniş bir kapsama alanı gerektirecektir ve daha uzun menzile ulaşma kabiliyetine sahip olduğu için 2.4 GHz bandı bunun için en uygunudur. Daha küçük evler veya apartmanlar için 5GHz yalnızca daha yüksek hız sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda dağınık ağlardan minimum parazite de yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra 5GHz bandının tüm avantajlarından yararlanırken WiFi kapsama alanınızı genişletmenize olanak tanıyan WiFi menzil genişleticileri dikkate almak önemlidir.

Müdahaleler ve Engeller: 2,4 GHz bandı eski yönlendiriciler, mikrodalga fırınlar, Bluetooth cihazları, bebek monitörleri, garaj kapısı açıcıları gibi bu frekans bandını kullanan cihazların sayısı nedeniyle parazite son derece yatkındır. Erişim noktasına yakın olduğu sürece WiFi bağlantınızı yavaşlatan çıkarımları düzeltmeye yardımcı olmak için 5GHz daha iyi bir seçenek olacaktır.

Cihaz Tipi ve Kullanımı: 2.4GHz bandı daha uzun dalgalar kullanır. Bu da onu daha uzun mesafeler veya duvarlar ve diğer katı nesnelerden iletimi için daha uygun hale getirir. İdeal olarak internette gezinme gibi düşük bant genişliği etkinlikleri için cihazları bağlamak için 2.4 GHz bandını kullanılmalıdır. Öte yandan, 5GHz, yüksek bant genişliğine sahip cihazlar veya oyun oynama gibi etkinlikler için en iyi seçenektir.

İster 2.4Ghz ister 5Ghz seçilsin dikkat edilmesi gereken tek şey modem ve cihazın frekans bant genişliğinin optimum kullanımı ve WiFi bağlantısının daha iyi performansı için aynı frekansı kullanacak şekilde ayarlanmış olmasıdır.

İki WiFi Frekansı Aynı Anda Kullanılabilir Mi?

Çift bantlı bir yönlendiriciniz varsa aynı anda hem 2.4 GHz hem de 5 GHz WiFi sağlayabilir ancak cihazınızın kendisi aynı anda yalnızca bir WiFi frekansına bağlanacaktır. Sonuç olarak cihazınız ikisini aynı anda kullanamaz, ikisi arasında geçiş yapmanız gerekir.

2.4 Ghz veya 5 Ghz WiFi Dışında Herhangi Bir Frekans Var Mı?

Başka WiFi frekansları da vardır ancak hangilerinin kullanılacağına her ülkenin kendi karar vermesi gerekir. 3.6 GHz, 4.9 GHz, 5.9 GHz vb. vardır ve hangi seçeneklerin mevcut olduğuna, hangi kanallara izin verildiğine ülkeler karar verir. Bu frekanslar ülkemizde yaygın olarak kullanılmamaktadır.

 468 toplam,  2 bugün