5G, Fiber ve ADSL

Olanca hızıyla gelişen mobil teknolojiler farklı avantajlar ve kolaylıklar sağlıyor. Bu yazıda 5G, fiber ve ADSL hakkında detaylı bilgilere yer verdik. 5G nedir, fiber internet ne kadar hızlıdır, ev telefonu ve ADSL aynı anda kullanılabilir mi gibi sorularınıza cevap almak için okumaya devam edin.

5G Nedir?

4G teknolojisine alışma döneminde ortaya çıkan 5G kısaca beşinci nesil kablosuz ağ teknolojisi olarak tanımlanabilir. Yeni gelişen bir oluşum olmasına rağmen birçok alanda karşımıza çıkar ve kullanıcıları çok daha hızlı internete ve daha az gecikme süresine sahiptir. 4G’nin 10 ile 100 katı arasındaki değerlere çıkan hızı fiber optik bağlantılara rakip olacak düzeydedir. Ağ gecikmesinde azalma sağlaması yani pingi en az düzeye indirmesi en önemli diğer özelliklerindendir. Başta sanal gerçeklik uygulamaları olmak üzere pek çok alanda devrim niteliğinde gelişmelere kapı açması beklenen bu teknoloji tıptan ticarete, iş hayatından eğitime birçok noktada hayatlarımızı etkiliyor ve etkilemeye de devam edecek.

5G’nin normal kabul edilen gecikme süresini 50 ile 100 milisaniyeden birkaç milisaniyeye indirmesi, artırılmış gerçeklik deneyimin neredeyse gecikme olmadan gerçek zamanlı yaşanabilmesine olanak sağlıyor. Uzun mesafede duvar gibi engellere nüfuz edebiliyor olması nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor ve yüzlerce yeni hücrenin kurulmasına gerek bırakmadan çok geniş bir ağ oluşturabilme imkânı sunuyor. Binlerce cihazın aynı anda bağlanmasına da imkân sağlayan 5G, hizmetlerin hızlanmasını ve iyileştirilmesini sağlıyor.

Fiber Nedir?

Günümüzün en yüksek internet hızına sahip olmamızı sağlayan ve modern dünya için vazgeçilmez olan Fiber internet yaygınlaşmaya devam ediyor. Düşük gecikmeyle 940 Mbps hızlarına ulaşabilme potansiyeli bulunan bu teknolojinin ana yapı taşı fiber-optik kablolardır. Işık hızının %70’ine denk gelecek hızlarda veri iletimi yapabilen fiber-optik kablolar belirli hava koşullarından daha az etkilenir, uzun ömürlüdür ve elektriksel karışmaya daha çok dirençlidir.

Verileri elektrik yerine modüle edilmiş ışık kullanarak aktardığından çok daha yüksek bant genişliği kapasitesi sağlaması Fiber internetin en büyük avantajlarındandır. Simetrik hızlar sağlaması, yani indirme ve yükleme hızlarının eşleşmesi Fiber optik interneti üstün kılan unsurlardan bir diğeridir. Fiber internet, videolar ve müzik için yüksek indirme ve yükleme hızları sunarken birden fazla oyuncuyla çevrimiçi oyun oynamaya imkân tanır. Büyük verilerin paylaşıldığı e-postalar ve mesajlar Fiber sayesinde kolaylıkla gönderilebilir ve alınabilir. DSL veya kablolu internet temel ihtiyaçları karşılıyor olsa da fiber internet, daha yüksek hızlar arayanlar ve veri hızı ile güvenilirliğine önem verenler için en iyi seçenektir.

ADSL Nedir?

Asymmetric Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış hali olan ADSL, internet sağlayıcınızdan evinize veri aktarmak amacıyla ev telefonu hatlarını kullanan geniş bant bağlantısına verilen isimdir. Hattın aramalar için düzenli olarak kullanılmasını engellememesi ADSL’nin bir telefon görüşmesi yapıldığı anda kullanılabilmesi anlamına gelmektedir. Hattının bağlı bulunduğu Telekom santralinde uygun cihazların kurulu bulunması ise Bir abonenin ADSL hizmeti alabilmesi için şarttır. Güvenli Internet erişimi sağlaması, internet erişiminde söz konusu olan güvenlik risklerinin hiç birinin ADSL’de olmaması, birden fazla bilgisayar bağlanabilir olması bu teknolojinin sunduğu avantajlardan bazılarıdır.

Analog dial-up bağlantı ile karşılaştırıldığında daha yüksek performans gösteren ADSL teknolojisinde abonelerin ödeyeceği ücret belli bir tarifeye sabitlenmiştir. Bu sayede kullanıcılar faturalarında bir sürpriz ile karşılaşmazlar. Çevirmeli ağ bağlantısının çok daha yüksek bağlantı hızı sağlaması ADSL’in kullanıcılara sunduğu en önemli avantajdır. ADSL hızınızın ne olduğunu ise internet hız testleri ile ölçmek mümkündür.

Hangisini Tercih Etmeli?

Üçünün de kullanım alanları farklıdır. Cep telefonları için 5G kullanılırken ev interneti için eğer bakır kabloysa ADSL, bağlı hat varsa Fiber kullanılabilir. 5G ve fiber genellikle en fazla 10 Gbps hızına çıkabilirken, ADSL en fazla 24 Mbps hıza ulaşabilmektedir.

 393 toplam,  1 bugün