iPhone Lidar Ne İşe Yarar?

iphone lidar

iPhone lidar ne işe yarar sorusu İphone kullanıcılarının çok araştırdığı bir konudur. Lidar, Light Detection and Ranging şeklinde yanıt verilebilir. Işık değişimi ve tespiti olarak Türkçeye çevrildiğini söylemek mümkün olabilir. Lidardan en büyük beklenti özellikle portre modu fotoğraf çekimine daha da önemli katkılar sağlamasıdır. Bu tarayıcı sayesinde kamera önüne gelen cisimlerin hem uzaklıklarını hem de derinliklerini çok net bir şekilde tespit etmek mümkün olabilmektedir.

Lidar ile portre modunda daha da iyi sonuçlar elde edilebileceği üzerine birtakım düşünceler bulunuyor. Derinlik ve uzaklıkları net olarak tespit etme imkanı sunması aynı zamanda 3 boyutlu dijital bir harita hazırlama imkanı da sunuyor. iPhone 12 Pro ve Pro Max cihazlarında Portre modunda önceki modellere göre çok fazla fark olmasa da yine de beğenilen özellikler arasında yer alıyor.

Lidar Nasıl Çalışır İphone?

iPhone lidar ne işe yarar sorusuna kamera önündeki cisimlerin daha net görünmesine yardımcı olan bir tarayıcı olduğundan bahsedilmişti. Bu tarayıcının nasıl çalıştığı da bilinmesi gerekenler arasında yer alıyor. Üç boyutlu tarama yapabilen bu kamera sistemi birçok kullanıcıyı memnun eden özellikler içeriyor. Lidar tarama sisteminin çalışabilmesi için gerekli birtakım algoritmalar vardır. Bu algoritma türleri şu şekildedir:

  • Karto
  • Gmapping
  • Hector SLAM
  • Frontier Exploraiton

Şeklinde algoritmalara sahiptir. Bu algoritmalar kullanım alanlarına ve yerlerine göre değişebilmektedir. Hız ve tarama gibi testler uygulanırsa eğer her algoritma yüksek ya da düşük bir performans ortaya çıkarabilirler.

Telefonda Lidar Ne İşe Yarar?

iPhone lidar ne işe yarar yanıtını özelliği kullanmadan önce detaylı olarak bilmeniz gerekiyor. Lidar ışık dalgaları ile ölçüm yapabilen bir sensör türü olarak bilinir. Bu tarayıcı yüzey temellidir ve 500 nanometre ile 600 nanometre dalga boyuna sahip lazerler ile işlem yapar.

Dalga boyları arasında birtakım farklar bulunabilir. Lidar sensör tarafından yayılmış olan lazer ışınları istenilen cisimlere veya yüzeye çarpıyor. Daha sonra yeniden sensöre geri dönüyor. Sensör gönderilen bu lazer ışınlarının geri dönüş süresine göre cisimlerin uzaklık değerlerini ölçebiliyor.

 498 toplam,  2 bugün