Koşu Rekorunu Kıracak Robot: Çita

koşu rekoru çita

Son üç yılda robot dünyasına yeni eklemeler yapıldı. İcat edilen robotlar, bir öncekini geride bıraktı. İnsansı robotlardan ilginç makinelere kadar günümüzde birçok robot bulunuyor.

MIT, yaptığı çalışmalarla dikkat çeken şirketlerden biri. Yeni projesi ise kendini eğiten ve koşu rekorunu kıracak robot. Yanlış okumadınız. Evet, bu robot kendini eğitebiliyor.

Yapay zekaların geldiği nokta, çoğu zaman ürpertiyor. Gelişmeler, robotların dünyayı ele geçirme endişesini doğuruyor. Bu zamana kadar yapılan kodlamalarla robotlara insanüstü güçler yüklense de kendini geliştirebilen robot daha önce görülmemişti.

Meşhur robotun adı, Çita. Özel programlarla yapıldı ve geliştirildi. Her yerde performansını gösterebiliyor. En ilginç özelliği ise kendini geliştirirken uzaktan kodlama ya da uyarılara ihtiyaç duymuyor.

Çita Robotun Üretilme Amacı Ne?

Çita robot, diğer robotlardan farklı bir amaca sahiptir. Görevi, kendini eğiterek dünyanın koşu rekorunu kırmak. Amacı saçma olarak düşünülebilir. Ancak arkasında yatan büyük bir neden var: Robotlar kendilerini ne kadar geliştirebilir?

Bilim dünyasına önemli bir katkı sağlayacak gibi görünse de uzmanlar bu konuda oldukça endişeli. Gelişimin düzenli takip edilmemesi ve gerekli yerlerde müdahale yapılamaması, insanlığın sonu olabilir.

Ancak gelişimi takip edilip gerekli kontroller yapılırsa yapay zeka dünyasına büyük bir faydası dokunacağı kesin.

Çita, Dünya Koşu Rekorunu Kırabilecek Mi?

Yapay zeka dünyasında bu zamana kadar birçok iddialı robotlar icat edildi. Ancak çoğu bu amacına ulaşamadı. Bu yüzden Çita robotunda iddiasını gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği merak ediliyor.

MIT açıklamalarına göre Çita robot, dünya koşu rekorunu kıracak. Çünkü Çita, tüm zorlu arazilere hemen uyum sağlayabiliyor. Bu sayede performansını düşürmeden koşabiliyor. Robotun kendini geliştirebilmesi için deneme yanılma yoluna izin veriliyor.

Çita, sahiplerinin güvenini bu zamana kadar boşa çıkarmadı. Hızını 14 km/sa kadar çıkardı. Bu şekilde devam ederse koşu rekorunu kırabilecek. MIT, başarısını göstermek için sürekli Çita’nın videolarını paylaşıyor. Robot, zorlu engelleri başarıyla aşıyor ve kendini sürekli geliştiriyor.

Şimdi ki merak edilen konu ise şu, Çita’nın yarışta yapacağı yeni koşu rekorunu insanlar kırabilecek mi?

 397 toplam,  1 bugün