Veri Savaşları Ne Zaman Çıkacak?

veri savaşları

Savaşlar, insanlık var olduğundan beri bitmek bilmiyor. Yüzyıl değiştiğinde savaşların şekli de değişiyor. Çağımızın savaş şekli ise Veri Savaşları.

Önceden dünyadaki en değerli şey, petroldü. Şimdi ise petrolden daha değerli bir şey var, veri. Diğer adıyla data. O kadar değerli ki verilerin kaybolması ya da çalınması durumda dünya devletleri karışabilir.

Ne yazık ki bu kadar değerli olan verilerin önemi bilinmiyor. Birçok şirket kişisel verileri menfaati için satıyor, ancak itiraz edilmiyor. Yabancı numaralar tarafından aranmak ya da anlamsız mesajların gelmesi, kişisel verilerin satıldığının en büyük kanıtıdır.

Veriler Neden Değerlidir?

Tarih, verilerle öğrenildi. Mağara duvarlarında çizilenler, ağaçlara yazılanlar ya da mektuplar, önemli bir veridir. Yaşanılan çağda önem arz ediyordu. İnsanlar ve devletler, bu işaretlere göre anlaşıyordu. Kendilerine özel dilleri vardı. Günümüzde ise internetteki veriler değerlidir. Bir tıkla kredi çekilebilir, paylaşım yapılabilir, kazanç sağlanabilir ya da sanal imza atılabilir.

Kişisel veriler, pazarlama şirketlerinin kazancı olabilir. Bunun yanında devletlerin verileri de internette saklıdır. Verilerin açığa çıkması ya da satılması, devletin yıkılmasına neden olabilir. Dolayısıyla internet verileri çok değerlidir.

Veri Savaşı Çıkacak Mı?

Uzmanlar, 3. Dünya Savaşı’nın yakın bir zamanla çıkacağını açıkladı. Ancak bilindiği gibi silahlarla değil, verilerle. Aslında geçtiğimiz yıllarda da veri savaşı çıkmış ve seçimleri etkilemiştir. Popüler bir sosyal medya uygulaması, kullanıcılarının verilerini satarak, anlaştığı kişinin seçimi büyük oranla kazanmasını sağlamıştır. Bu da ülkenin karışmasına neden oldu.

Tüm yaşananlar, Veri Savaşı’nın çıkacağının bir kanıtıdır. Ancak bu savaş, gelişmemiş ülkeler arasında olmayacak. Çünkü o ülkeler de internetin varlığından söz etmek neredeyse imkansızdır. Uzmanların açıklamalarına göre gelişmiş ülkeler arasında yaşanacak ve Dünya Savaşı haline gelecek.

Bu savaşla, internet farklı bir boyut kazanacak. Dünya ekonomisi değişecek. Birçok ülke haritadan silinirken yeni ülkeler kurulacak. Ancak hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Veri Savaşı ne zaman çıkacak tam olarak bilinmemektedir. Uzmanlara göre yakın bir zamanda çıkması bekleniyor. İnternetteki gelişmeler ise bunun en büyük kanıtıdır.

 425 toplam,  1 bugün